Hosszú-hosszú szünet után jelentkezem ismét. Közben persze nem lustálkodtam, voltam barkácstündér is, meg persze ékszerbütykölő is ezerszer, csak épp a posztolás maradt el  és a híradások.  

A mostani poszt apropóját az adta, hogy nemrégiben vettünk egy 60 nm-es lakást a Palotanegyedben, amit osztással szaporítottunk, így lett belőle kettő. Mármint két garzon. 

Két különböző hangulatú lakást szerettem volna kialakítani, egy mini loftot, és egy romantikus, üde leánylakást. A loftnál rendesen átrendeztük a teret, a leánylakásnál megőriztük azt, ami bár nem a mai trendeknek megfelelően volt kialakítva,  de tiszta volt és működött.

De kezdjük a lofttal. Ennek lényege a nagyvonalú tér. A lakás eredetileg majdnem szimmetrikus volt, két bejárattal. Az egyik szoba mellett volt a viszonylag nagyméretű előszoba-konyha, a másik bejáratnál a fürdő és külön WC. A tervünk az volt, hogy  a konyhás részbe varázsolunk egy új fürdőt és egy konyhát, és egybe nyitjuk a teret.

A jobb kihasználhatóság érdekében egy galériát is akartunk, azt viszont nem, hogy a galéria benyúljon a szoba terébe. A megoldás az lett, hogy az újonnan kialakított vizesblokk, azaz a konyhafülke és fürdő fölé került a galéria, mely ennek az elrendezésnek köszönhetően sokkal kuckósabb lett. 

A galéria kicsit rálóg a konyhára, így nagyobb lett az alapterülete, és alatta kialakult egy kis fülke, amely ideális keretet adott a konyhának.  A galériára került ablak kapcsolatot teremt az előszoba, konyha terével. 

A konyhapult meghosszabbítása asztalként funkcionál, egyfajta térelválasztóként működik az előszoba és a szoba között.  A padlóra került pachwork csempe egyszerre modern és múltidéző, a Palotanegyed  elegáns múltjára emlékeztet, kapcsolatot teremtve a 100 éves épület gyönyörűen felújított belső homlokzata és a lakás között. 

 

A bútoroknál szintén megfigyelhető a régi és az új találkozása,  a modern darabok felújított  vintage bútorokkal keverednek.

Grafikus elem az egyszerű vonalú lépcső kötélhálózata, amely  a galérián is megismétlődik. Nem zárja le a teret, ugyanakkor biztonságot nyújt a fenn tartózkodóknak. De kötélből készült az átalakított Ikea Rast komódok fogantyúja is. A lakás kialakításánál fontos szempont volt a konzekvens anyaghasználat, az anyagok ismétlődése más-más felületeken, elősegítve azt, hogy az különböző stílusok, bútorok egységes egésszé szervesüljenek. 

 

A fekete, fehér szürke szigorúságát a természetes fa árnyalatok és a natúr kender színe puhítják, a foltokban felbukkanó élénksárga pedig izgalmasan fűszerezi.

A lakásról bővebben olvashattok az Otthon magazin 2016. nyári Kislakás különszámában.

 

Építész:Hegedűs Balázs

Fotó: Kerekes Kata
Styling: Horváth Vera
Sárga puff: Hephaistos
Egyes kiegészítők: Müller Mónika

Címkék: vintage felújítás türkiz barkácsolás loft csempézés reciklálás türelmetlen DIY ikea-hack

A bejegyzés trackback címe:

http://azoltoztetono.blog.hu/api/trackback/id/tr9510261816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.