langley_bc_wedding_19_1.jpg

Bár kevesen születnek színházrendezőnek, legtöbbünk az életben legalább egyszer egy darabot színre visz, melynek címe: Az esküvőm. Mivel egyszeri vagy ritkán ismételhető eseményről van szó, apait, anyait beleadunk. És pont ez a bökkenő. A habos csipkecsodák, csokiszökőkutak, lufierdők és galambröptetések között ugyanis könnyen elveszhet a lényeg: a személyre szabott harmónia. Az, amitől nemcsak egy Guinness rekord-kísérlet, hanem valódi élmény lesz az esküvő.

Mint minden kor, a fogyasztói társadalom is kitermeli a maga antitéziseit. Egy ilyen ellenfolyamat a green wedding mozgalom is, amely nem meglepő módon a fogyasztás Mekkájából, Amerikából indult hódító útjára, hogy immár nálunk, Magyarországon is professzionális követőkre találjon.

green wedding2.jpg

Madarász Zsuzsi, 10 éves rendezvényszervezői tapasztalattal a háta mögött, gyermekei születése után, felelősen gondolkodó anyukaként döntött úgy, hogy olyan esküvőket szeretne szervezni, amelyek nemcsak egy-egy menyasszonnyá érett kislány álmát váltják valóra, hanem a világot is jobbá teszik egy ici-picivel. Ezért meg sem állt New Yorkig, ahol elvégezte a leghíresebb esküvőguru, Preston Bailey tréningjét, majd hazaérkezése után, fél éves munkával ültette át a tanultakat a hazai környezetre.

És hogy hogyan tehető jobbá a világ egy esküvővel? Sokféleképpen. Például úgy, hogy közben figyelünk a környezetünkre és bizonyságát adjuk annak, hogy szociálisan is érzékenyek vagyunk. Bár ezek nagy szavak és komoly vállalásnak tűnnek, mégse gondolja senki, hogy a green wedding valamiféle ízetlen, színtelen öko izé. Nagyon is az ízekről és a színekről szól. De kezdjük az elejéről.

green wedding4.jpg

green wedding3.jpg

inspirationBoard_141_1.jpg

Az első és legfontosabb pillére az esküvőnek a helyszínválasztás, ami pl. attól lesz green, hogy olyan hotelt, vagy rendezvényhelyszínt választunk, ahol figyelnek a környezettudatosságra, vagy ahol van közelben templom, így a násznépnek nem kell hosszú konvojokban átvágni a városon a ceremónia után.

Amikor megvan a helyszín, jöhet a legizgalmasabb és legszebb feladat: a menyasszonyi ruha kiválasztása. A kölcsönzőkben a világ összes pompás királylányruhája felpróbálható, ám abba sokszor nem gondolunk bele, hogy a méregdrágán kölcsönzött, messziről ideszállított ruhakülönlegességeket minden egyes használat után erős vegyszeres tisztításnak vetik alá, ami megterheli a környezetet.  A green wedding mozgalom követői ezért inkább helyi tervezőkkel varratnak maguknak ruhát, amelyet azután kissé átalakítva később is viselhetnek. A varratás költsége sok esetben nem magasabb, mint a kölcsönzési díj, így a dolog duplán megéri. Íme egy kis ízelítő néhány magyar tervező kínálatából.003.jpg

004.jpgInnoé

10_big.jpgRaVia

31_big.jpgKashka

20120209-legy-trendi-a-legszebb-menyasszonyi.jpgBecker Beatrice

20120209-legy-trendi-a-legszebb-menyasszonyi3.jpgMyrdin

20120209-legy-trendi-a-legszebb-menyasszonyi1.jpgDaalarna

A legbátrabbak a ma divatos vintage ruhákkal is próbálkozhatnak. Ezeket érdemes egy-egy mai kiegészítővel feldobni, így garantáltan ultramodern és egyedi lehet a megjelenésünk.

1920s-wedding-ideas-17.jpg

MMFC0803fina.jpg

czokildi zsanerfotok3 blogba.jpgCzok Ildi designer jewellery

Az esküvő karakterét sokszor az ízek, színek, illatok adják meg. A párok ma általában úgy keresik fel a esküvőszervezőt, hogy egészen pontos elképzeléseik vannak a dekorációban megjelenő színekről. Arra azonban még kevesen gondolnak, hogy a méregdrága import virágcsodák helyett ötletességgel, kreativitással ugyanazt a színvilágot helyben termő idénygyümölcsökből és virágokból is meg lehet teremteni. Ráadásul a gyömölcsdekoráció hallatlan előnye, hogy finom. Ami pedig nem fogyott el a buli végére, azt szép gesztus pl. egy idősek otthonának ajándékozni. Ahogy a nénik a virágoknak, úgy örülnek az óvodások a sok szép színes dekorpapírnak, ami szintén akadhat bőven egy-egy green esküvő után. 

green wedding8.jpg

tissue_paper_wedding_pomanders.jpg

06.jpg

08.jpg

lavender-styled-06.jpg

Egy esküvő sem esküvő lakoma nélkül. De vajon miben más a terülj’ asztalkám, ha green? Madarász Zsuzsi szerint a fél világon átutaztatott lazac, vagy tonhal helyett például nyugodtan kerülhet helyben fogott pisztráng is a terítékre, amit ugyanolyan igényesen el lehet készíteni. Bár Amerikában a green wedding-eken feltálalt fogások sokszor egyben vegetáriánusok is, a magyar pároknak nem kell attól tartaniuk, hogy ha green wedding esküvőt rendeznek, akkor nem ehetnek kedvenc húslevesükből.  Ha az alapanyagként szolgáló hús házias, hormonmentes és kíméletes, akár kosher feldolgozáson esett át, akkor Madarász Zsuzsi felfogása szerint a húsleves is lehet zöld.

Ne felejtkezzünk el az ajándékokról sem. Hogy ne öt porszívót kelljen hazavinnie az ifjú párnak, érdemes előre nászajándéklistát készíteni. Ezen a ponton bizonyságát adhatjuk szociális és művészi érzékenységünknek és altruista hajlamainknak. A magyar művészek támogatásával például nemcsak múlhatatlan érdemeket szerezhetünk mint mecénás, de gyönyörű, befektetésként is értékelhető műalkotásokat is közös otthonunkba.

Egyre nagyobb divat búcsúajándékokat adni az esküvőn megjelent vendégeknek. Madarász Zsuzsi ezeket általában olyan hátrányos helyzetű embereket, fogyatékosokat vagy  idősek otthonait támogató alapítványoktól, szervezetektől szerzi be a párok számára, mint pl. a Down Egyesület vagy a Magyar Vöröskereszt szervezetei. Zsuzsi szerint ez a gesztus az ügyfelek személyes imidzsépítésében is előnyős lehet, hiszen Az esküvőm című színdarab főszereplője, aki civilben főnök, ilyenkor megmutathatja, hogy zord külseje valójában vajszívet takar.

képanyag : http://madaraszzsuzsi.hu/

http://greenweddingshoes.com/

Pinterest

http://gyenesszilvia.hu/

http://www.czokildi.com/

http://innoedesign.com/

http://www.life.hu/legytrendi/20120209-a-legszebb-menyasszonyi-ruhak-2012re-a-magyar-tervezok-kedvencei.html

Címkék: vintage esküvő ékszer romantikus elegáns outdoor green wedding

A bejegyzés trackback címe:

https://azoltoztetono.blog.hu/api/trackback/id/tr785119773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása