469098edc30189c4d290b52c8885e817.jpg

A csodás olasz divattervező, Valentino elő-őszi kollekciója olyan, mint egy valóra vált álom. Mesebeli madarak repkednek dús virágoskertek felett. Az anyagok melegek, puhák, sokszor légiesen áttetszőek. A finom, földtónusú kabátok alatt púderrózsaszín és halvány- vagy sötétszürke selymek, bársonyok.

Idén rendkívül divatosak a rátétek, nincs az a felület, amit ne lehetne megbolondítani egy-egy dekoratív hímzéssel, textilmatricával. Rafináltan buja divat ez, rafinált, mert anélkül hivalkodik, hogy valóban kiverné a biztosítékot. Nem lehet ráfogni, hogy ne lenne jól nevelt, és ha az ember lányának azt mondaná a mamája, hogy na de kislányom, mit szólnak a szomszédok, ha ebben kimész?! Akkor a leány nyugodtan mondhatja, hogy na de mama, térd alá éra szoknyám, decens virágos selyemblúz van rajtam nyakig begombolva, a sminkem natúr, a cipőm is tök lapos, és ez a kis Czokildi gyöngyös/virágos ékszer is minden, csak nem kurvás, akkor meg hol van itt a kacérság. Pedig ott van, finoman kiragyog minden egyes összeállításból.

92cd680e38c30e8ac284e7454a62f1ca.jpg

bd2f36bb05450823917d4299b753f79f.jpg

c7aecc3525feef01ffd1fbb350747f12.jpg

valentino3.jpg

3f0bab3c8d70004c74979f97adb30b57_1.jpg

valentino2_1.jpg

Minden ruhadarab olyan, akár egy gyönyörű kép, legszívesebben kitenném őket a falra, mint ahogyan a tradicionális kimonókat szokás. Így ni. 

kimono1.jpg

kimono2.jpg

kimono3_1.jpg
kimono4.jpg

Ha pedig valakinek véletlenül nem telne Valentinóra, akkor is érdemes megegyeznie azt a néhány hozzávalót, ami a fenti stílus előállításához szükségeltetik: virágos blúzok (turi vagy H&M), hímzett, festett rátétek, akár DIY is. Rengeteg hímzett vasalható matrica kapható a rövidáruboltokban. Reggel 10-kor nyitnak.

Az ékszereket megtekintheted  a Balllon showroomban (Visegrádi utca 19.) illetve a webshopban: http://czokildihu.bigcartel.com/category/gyongyos-beaded

http://czokildihu.bigcartel.com/category/floralia

Ha szeretnéd tudni, hogyan állnak neked a mostani trendekhez illeszkedő ruhák, hívj a 06 30 343 87 43-as számon, és szívesen elkísérlek egy ruhapróbára valamelyik bevásárlóközpontba, vagy egy elegáns second hand üzletbe, ahol rengeteg fazon közül válogathatsz.

Képek forrása: Pinterest

Címkék: fashion divat trend ékszer kínai menta lakberendezés romantikus elegáns valentino kimono stílusikonok haute-couture őszi projekt

a59921c26e7cb4f9c54fc92048ad075d.jpg

Az egyik legdekoratívabb őszi trend a kifutókon a keleti, kínai motívumok, dús virágrátétek megjelenése az öltözékeken. Nyamiiii! Mintha direkt nekem találták volna ki. Lesz is ebből jó sok poszt, mert csak úgy sorjáznak a jobbnál jobb tervezők, akarom mondani divatdiktátorok, akik ebben gondolkodnak, de itt és most mindeme keletiességnek a lakásban való megjelenítéséről írnék pár sort. Már csak azért is, mert a legutóbbi lakásprojektek kapcsán, amiket az elmúlt két posztban már bemutattam, mi is használtunk  - csak úgy DIY - egy kis keleti fűszert. De haladjunk sorban. 

Kérdés: Mi az a motívum, amitől egy bútor keletiesnek, kínaiasnak tűnik? Na mi az? Ki tudja? Hát persze, hogy a foganytú. Az alábbi enetriőrőkben sokszor semmi más nem utal a kínai hatásra, mint egy-egy markáns szekrény, aminek jó, nagy kerek foganytyúalátéte van. (ne kérdezzétek, hogy hívják ezt jó kínaimagyarul). Meg ott figyeg helyenként egy-egy szép lógós bojt is, ami szintén a mostani szezon sztárja, úgy ékszerként, mint ruhadíszként is, nem mellékesen. 

d983789021fa69e57307b4c45173c54d_2.jpg

5b1054f12a75f26b77a46df7685f2f8b_1.jpg

bec4dedbd9a18a84678a5e3e8125fb31.jpg

És hogy hogyan keletiesítettünk mi? Nos, a lakásfelújítások során a következő barkácsolás zajlott. Adott volt egy régi IKEA Bialitt szekrény, amit sem kidobni nem akartam, sem túl sokat pepecselni vele. Ezért vettünk rá egy pár fekete IKEA TOSTERUP foganytút, és máris fél úton voltunk Kína felé.

tosterup-fogantyu-fekete_0282774_pe420367_s4.JPG 

img_20160217_181646_1.jpg

Az út másik felében saját kezűleg stencileket gyártottunk. Ügyes kezű kislányom pálmaleveleket rajzolt mintának (formákat a neten bőven találtok) Most biztosan azt kérditek, hogy miért nem bambuszt. A válasz, röviden, csak... hosszan pedig az, hogy mert egyidejűleg dúl az Urban Jungle mánia is.Meg ha nem csal az emlékezetem, Dél-Kínában is van pálma bőven, vagyis megvan a közös halmaz. A stencileket egyszerű műanyag reggeliző-alátétre rajzoltuk, és kivágásnál ügyeltünk arra, hogy a negatív ép maradjon. Ez nem magától értetődő, az ember nekiesik, kivágja, és a végén jön rá, hogy a negatív formára kellett volna ügyelni. Erről sajnos ott, akkor nem készítettem fotót, ezért próbálom alaposan körülírni, miket műveltünk.

A stencilezésnél az a legjobb megoldás, ha kifejezetten stencilecsetet használtok, mert akkor kevéssé folyik a minta alá a festék. Apropó festék, egyszerű akrilfestékeket használtunk. Figyeltünk arra, hogy akkor tegyük az új levélmotívumot az ajtókeretre, amikor az  előző réteg megszáradt. De nem kellett sokáig várni, az akril gyorsan szárad, pikk-pakk kész is voltunk. Utólag sajnos mégis kellett egy kicsit retusálnunk, amit szabad kézzel oldott meg a művészpalánta, így:

img_20160217_185422.jpg

nevtelen-1.jpg

img_20160219_152450.jpg

_mg_7385_1.jpg

A végeredmény finoman keleties hangulat, és nem csak a diszkréten megbújó csajos, pöttyös és csinos jógamatracnak köszönhetően. Mondjátok, hogy tetszik!

Hamarosan írok a keletiesítés másik eszközéről, a virágmintás vagy épp bambuszos fotótapétákról. Az lesz ám a gyönyörűség. Addig is építsetek, szépítsetek sokat.

A fotó a felújított lakásról az Otthon Magazin 2016/nyári Kislakás különszámában jelent meg. Kapható az újságárusoknál.

Építész: Hegedűs Balázs

Fotó: Kerekes Kata
Styling: Horváth Vera
Sárga puff: Hephaistos
Egyes kiegészítők: Müller Mónika

 

 

Címkék: menta stencil DIY keleti hangulat urban jungle

Az alapsztori az, hogy egy 60 nm-es, kétbejáratú lakást átalakítottunk két garzonná. Hurrá!!! Egyiküket, a miniloftot a múltkori posztban már láthattátok, most pedig a romantikus leánylakásba nyerhettek betekintést. A fotók az Otthon Magazin nyári Kislakás számában jelentek meg. 

Előbb jöjjön, ami közös (a lofttal): nagyon világos padló és sok fehérség, hogy kellemesen tágas, világos hatású legyen a lak. És ami más: a fürdő, amely itt érintetlen maradt. El is mesélem, hogy el tudjátok képzelni: a 90-es évek mentakék/zöld márványos csempéje, mentakék mosdó és kád, kitűnő állapotban. Hát nem volt szívünk sem pénzünk széttúrni. Ehelyett megpróbáltunk előnyt kovácsolni a hátrányból, és kikiáltottuk a mentát az év színének. Innentől kezdve aztán szinte magát rajzolta a lakberendezési koncepció. Mentakék és türkizzöld színhatás a kiegészítőkön, amit finoman tovább lányosítottunk kétféle rózsaszínnel.

A bútorok egy része újdonság, pl. az álcázás iskolapéldáját hozó fehér Ikea-konyha, amely az egy szem szobába került. Így lett egy szuper kis amerikai konyhánk, melybe tetszés szerint begördíthető az Ikea könyvespolcból átalakított 3:1-ben zsúrkocsi, amely egyszerre  munkapult, tálaló és bárasztal.

_mg_7403_1.jpg

Újdonság a többféleképpen használható Ikea Brimnes-kanapéágy is, amely kanapéként és ágyként is teljes értékű bútordarab. A többiek új életre kelt, meghekkelt bútorok, és hogy micsoda öröm volt átalakítani őket! A két lakást elválasztó ajtóból például rusztikus ágyvég lett, csak úgy, á lá natúr. Az ajtó helyéből pedig fekete táblafestékkel lefestett rajz- és üzenőtábla.

_mg_7385.jpg

_mg_74032_1.jpg

_mg_74732.jpg

Annyira jó volt látni azt is, ahogy a 10 éves szegény kis IKEA Bialitt ruhásszekrény saját kezűleg rajzolt pálmaleveles stencilekkel és a hatalmas fekete, kör alakú IKEA-fogantyúval  vagány urban-jungle stilbútorrá válik. 

_mg_7403a.jpg

_mg_7389.jpg

Egy szintén régi ruhásszekrény fa ajtókerete pedig pókhálóként kifeszített kötelekkel, és csipeszekkel hívogató, személyes fénykép- és emlékgyűjteménnyé lépett elő. A fényképek között helyett kapott a stencilezéskor kivágott pozitív pálmalevél-minta, hogy kéznél legyen, ha máskor is erdősíteni (bocs:pálmásítani) akarunk.

_mg_7360b.jpg

_mg_7360.jpgÉkszertervezőként és Öltöztetőnként is arra törekszem, hogy a stílus összeérjen viselőjével, illetve egy lakás esetében azzal, aki benne él. Anna, a bérlő, azaz a Wedding Project Band énekesnőjének színrelépésével megvalósult egy ilyen találkozás. Hogy-hogy nem, a menta Anna egyik kedvenc színe, amihez nagyon jól illik a finom púderrózsaszín. Ebből készítettem ékszert Annának egy fellépéséhez, a színeket kiegészítve egy kis lilával.

_mg_74032b.jpg

_mg_74032a.jpg

Te is szeretnél egy ilyen színes találkozás részese lenni? Szeretnéd, hogy megtaláljuk a színeidet, úgy az öltözködésben, mint az otthonodban? Hívj bátran a 06-30-3438743-as számon, üzenj e-mailben a czokildi@gmail.com címre, és lájkold a posztot a FB-on. 

Építész: Hegedűs Balázs

Fotó: Kerekes Kata
Styling: Horváth Vera
Sárga puff: Hephaistos
Egyes kiegészítők: Müller Mónika

Ha többet is olvasnál a lakásról, keresd az Otthon magazin 2016/nyári Kislakás különszámát az újságárusoknál.

Címkék: design fehér ékszer menta lakásfelújítás swarowski stencil türelmetlen DIY ikea-hack urban-jungle czokildi czolori

Hosszú-hosszú szünet után jelentkezem ismét. Közben persze nem lustálkodtam, voltam barkácstündér is, meg persze ékszerbütykölő is ezerszer, csak épp a posztolás maradt el  és a híradások.  

A mostani poszt apropóját az adta, hogy nemrégiben vettünk egy 60 nm-es lakást a Palotanegyedben, amit osztással szaporítottunk, így lett belőle kettő. Mármint két garzon. 

Két különböző hangulatú lakást szerettem volna kialakítani, egy mini loftot, és egy romantikus, üde leánylakást. A loftnál rendesen átrendeztük a teret, a leánylakásnál megőriztük azt, ami bár nem a mai trendeknek megfelelően volt kialakítva,  de tiszta volt és működött.

De kezdjük a lofttal. Ennek lényege a nagyvonalú tér. A lakás eredetileg majdnem szimmetrikus volt, két bejárattal. Az egyik szoba mellett volt a viszonylag nagyméretű előszoba-konyha, a másik bejáratnál a fürdő és külön WC. A tervünk az volt, hogy  a konyhás részbe varázsolunk egy új fürdőt és egy konyhát, és egybe nyitjuk a teret.

A jobb kihasználhatóság érdekében egy galériát is akartunk, azt viszont nem, hogy a galéria benyúljon a szoba terébe. A megoldás az lett, hogy az újonnan kialakított vizesblokk, azaz a konyhafülke és fürdő fölé került a galéria, mely ennek az elrendezésnek köszönhetően sokkal kuckósabb lett. 

A galéria kicsit rálóg a konyhára, így nagyobb lett az alapterülete, és alatta kialakult egy kis fülke, amely ideális keretet adott a konyhának.  A galériára került ablak kapcsolatot teremt az előszoba, konyha terével. 

A konyhapult meghosszabbítása asztalként funkcionál, egyfajta térelválasztóként működik az előszoba és a szoba között.  A padlóra került pachwork csempe egyszerre modern és múltidéző, a Palotanegyed  elegáns múltjára emlékeztet, kapcsolatot teremtve a 100 éves épület gyönyörűen felújított belső homlokzata és a lakás között. 

 

A bútoroknál szintén megfigyelhető a régi és az új találkozása,  a modern darabok felújított  vintage bútorokkal keverednek.

Grafikus elem az egyszerű vonalú lépcső kötélhálózata, amely  a galérián is megismétlődik. Nem zárja le a teret, ugyanakkor biztonságot nyújt a fenn tartózkodóknak. De kötélből készült az átalakított Ikea Rast komódok fogantyúja is. A lakás kialakításánál fontos szempont volt a konzekvens anyaghasználat, az anyagok ismétlődése más-más felületeken, elősegítve azt, hogy az különböző stílusok, bútorok egységes egésszé szervesüljenek. 

 

A fekete, fehér szürke szigorúságát a természetes fa árnyalatok és a natúr kender színe puhítják, a foltokban felbukkanó élénksárga pedig izgalmasan fűszerezi.

A lakásról bővebben olvashattok az Otthon magazin 2016. nyári Kislakás különszámában.

 

Építész:Hegedűs Balázs

Fotó: Kerekes Kata
Styling: Horváth Vera
Sárga puff: Hephaistos
Egyes kiegészítők: Müller Mónika

Címkék: vintage felújítás türkiz barkácsolás loft csempézés reciklálás türelmetlen DIY ikea-hack

A gyöngy háza és ami benne van

 2013.07.18. 21:45

gyöngyház blogba3.jpg

Azt hiszem, nincs még egy dolog a világon, amelyben ilyen pici helyen ennyi szín elférne, mint a gyöngy házában. Ráadásul a háznak a lakója is olyan, mint maga a ház, rajta van a teljes színskála.

gyöngyház blogba2.jpg

gyöngyház blogba4.jpg

gyöngyház blogba1.jpg

gyöngyház blogba6_1.jpg

gyöngyház blogba5.jpg

Ez a finom és megfoghatatlan gazdagság lebegett a szemeim előtt, miközben az ékszereket készítettem. A  textúrával a gyöngyház színeinek tünékenységét szerettem volna érzékeltetni. Azt akartam, hogy legyen az egészben egyfajta finom áramlás, hogy a színek alig észrevehetően, de dinamikusan változzanak, szinte táncoljanak. Izgalmasnak találtam azt is, hogy a letisztult, határozott forma, a külső kontúr, belül tünékeny, megfoghatatlan, állandóan változó tartalmat keretez.

Forrás:http://www.eurekalert.org/features/doe/images/dbnl-mop120208.1.jpg

http://www.easterntradewinds.com/store/RAINBOW-Iridescent-KASUMI-PEARL-Japan-Kasumiga-12.33-mm.html

Címkék: fehér esküvő ékszer elegáns színbomba

szilvások5.jpg

szilvások7.jpg

szilvások4.jpg

szilvások2.jpg

szilvások6.jpg

Ezt a nyakláncot még tavaly készítettem, -- akkoriban szerettem bele ezekbe  a színekbe--, Kata pedig lecsapott rá. És most, mikor megtalált a FB-on, ezt a nagyon kedves levelet írta nekem!

"Kedves Ildikó, úgy egy éve a Wampon vettem tőled a bogyós nyakláncot. Nagyon szeretem, örök darab lesz számomra. Sokan megcsodálták, főleg azt, hogy annyira el vannak varázsolva a rajta lévő dolgok, hogy nem is látszik, hogy fonalból van. Van, aki azt hitte dió:):) "

Hát ilyet hozzon mindennap az embernek a posta! Köszönöm, Kata!

És ti vajon milyen gyümölcsöt szeretnétek nemcsak enni, hanem ékszerbe szoborva egyben viselni is? Lehet ízlelgetni a kérdést!

Festmények forrása:
http://rogerrobertsart.blogspot.hu/2011/07/still-life-with-pears-and-plum.html
http://carolinaelizabeth-art.blogspot.hu/2010/07/miniature-paintings.html

Címkék: ékszer outdoor őszi projekt színbomba

fejdísz11.JPG

fejdísz10.JPG

fejdísz6.JPG

fejdísz12.jpg

fejdísz7.JPG

fejdísz9.JPG

Amikor Ági megkeresett, hogy vintage jellegű, rusztikus csipkéből készült menyasszonyi ruhájához tervezzek ékszert, nagyon megörültem. Főleg azért, mert ez volt az első alkalom, hogy fejdíszt készítettem egy menyasszonynak, aki ráadásul olyan volt sallangmentes, egyszerűségében gyönyörű kis ruhájában, mint egy erdei tündér.

Ági az esküvőt szó szerint a zöldben képzelte el. Nemcsak az erdei környezetet értette ez alatt, hanem a dekoráció színeit is. Így került a fejdíszre a ruha színét idéző bézsek mellé néhány zsenge zöld árnyalat.

Sokat töprengtem azon, hogyan a rögzítsem a fejdíszt a fejre, végül a legegyszerűbb megoldás győzött. A képen még nincs rajta a vékony organzaszalag, amit a nagy virágcsokrok alá erősítettem, és amivel a fejdísz koszorúként és hajráfként egyaránt használható. A masnit diszkréten el lehet rejteni frizura alá, úgy, hogy igazán könnyed, bájos és természetes hatást kelt. Remélem, Ági elküldi majd az esküvőjén készült fotókat, amiket természetesen itt is bemutatok.

Zsánerképek forrása:greenweddingshoes.com,

http://eco-beautifulweddings.com/real-weddings/leanne-wills-wedding-at-the-park,

www.ohmyvogue.com,

http://www.etsy.com/listing/103180319/wedding-lace-hoops-set-of-3-wedding fejdísz 12,

mondocherry.blogspot.com

Címkék: vintage fehér esküvő ékszer romantikus elegáns outdoor

láva7.jpg

Miközben lávafotókat kerestem ehhez a poszthoz, többször is leesett az állam. Először ennél a képnél. Olyan, mint egy gyönyörű absztrakt festmény, egészen elképesztő színekkel és formákkal. Közben persze eszembe jut, hogy ez micsoda pusztító erő, eszembe jut, amit Pompeiről tanultunk, meg a legutóbbi izlandi kitörés is, ami hetekre megbénította Európa légiforgalmát. Ugyanakkor az is szembe jut, hogy a vulkanikus talajok különösen termékenyek, vagyis, hogy itt is termékenyen összeér élet és halál.

Mégis most, amikor ezt a posztot írom, elsősorban színekre és formákra gondolok. A vörös számtalan árnyalatára, a szürkésfeketete plaszticitására és az egymásba fonódó, örvénylő formákra, amelyeket azt hiszem, sikerült visszaadnom a Lávasorozat ékszereiben.

lava6.jpg

láva2.jpg

láva8.jpg

lava3.jpg

láva9.jpg

láva4.jpg

A Lávasorozat legújabb, karkötős darabja a tüzes és sudár Delinkének készült, aki egy közelgő esküvőn szeretné viselni azt. Vörös és fekete hajó hölgyeknek különösen ajánlom ezeket a színeket, de bőrtónus és bevállalókedv függvényében barnák és szőkék is megpróbálhatják, ha nem félnek feltűnést kelteni.

 

A lávafotók forrása:

hqwalls.org

www.photobotos.com

Címkék: ékszer elegáns színbomba

kéknaranc3.jpg

kéknarancs7.jpg

kéknarancs6.jpg

kéknarancs10.jpg

kéknarancs9.jpg Amikor ezt az ékszert készítettem, megfogott ez a csodálatos szivárványos fonál, amiben a narancssárgától kezdve a lilán át, a barna és a kék legkülönfélébb árnyalatai adtak randevút egymásnak. De még milyen randevút! Olyat, amiben a nap még vagy már csak egy picit látható az égen, és vöröses fénye egészen különös fénnyel világítja meg a felhőket.

Hogy még vagy már, mint annyi minden, ez is ízlés kérdése. Személy szerint jobban szeretem a napfelkeltét a naplementénél, talán, mert ritkábban látom, vagy azért, mert egy új kezdet mindig izgalmasabb, mint a lezárás, meg azért is, mert számomra mintha több lenne benne a filozófia. Persze mondhatjátok azt, hogy ez botorság, hiszen minden lezárás egyben kezdet, ahogyan a napfelkelte és a naplemente is nézőpont kérdése. Mint egy elillanó illúzió. Megfoghatatlan, utolérhetetlen csoda.

Címkék: ékszer romantikus elegáns outdoor

szék1.jpg

Az évzáró közeledtével évről évre nő bennem az izgalom, hogy vajon minek örülnének a mi kedves óvónénijeink, tanító néninjeink. Mi lenne az, amivel a sok odafigyelést viszonozni tudjuk, és mi lehetne az, amivel azt üzenhetjük nekik, hogy igenis, tudjuk, hogy az övék az egyik legfontosabb munka. Ilyenkor elindul tehát a puhatolózás.

Ennek eredményeként két éve arra jutottunk, hogy Saci néni és Kriszti néni bizonyára nagyon örülne egy szimbolikus ajándéknak, amit mi, szülők és a gyerekek együtt készítünk. Így indult a szék-projekt.

szék6.jpg

Miután eldöntöttük, hogy az áldozat két Stefan szék lesz az Ikeából, a kérdés a következő volt: hogyan hagyhatja szám szerint 30 négy-ötéves gyerek a keze nyomát egyetlen széken úgy, hogy munka közben ne legyen káosz  és a végeredményen mindenki beazonosítható legyen?

Szerencsére a szék ülőfelülete elég nagynak tűnt ahhoz, hogy mindenki rárajzolja a jelét. De hogy ez zökkenőmentesen menjen, előzőleg helyett kell csinálni a jeleknek. A nagy festőbulit megelőző este ezért akril festékkel 30 kockát festettem a székekre.

Miután kimértem a vonalakat, ragasztószalaggal igyekeztem letakarni a határokat. Ez az elején nagyszerűen ment, de mivel a festék nem száradt elég gyorsan, nekem viszont csak egy éjszakám volt a dologra, egy idő után szabad kézzel próbáltam meg egyenes vonalakat húzni. Aki csinált már ilyet, az tudja, hogy ez szinte a lehetetlennel határos, még szerencse, hogy nem mérnököknek készítettünk ajándékot. Ezért megengedően úgy döntöttem, hogy az ákombákomok és gyerekrajzok világába ennyi girbegurbaság belefér.

szék5.jpg

Másnap igazi piknikhangulatban folytatódott a munka. Szinte a teljes csoport megjelent szülőstől, kistesóstól,  és akik nem jöttek, azoknak a kockája sem maradt üresen, hiszen ahogy minden csoportban, nálunk is akadtak különösen szorgalmas csemeték.

szék3.jpg

szék4.jpg

szék2.jpg Saci néni és Kriszti néni nagyon örült az ajándéknak, mi pedig úgy éreztük, az örökkévalóság számára sikerült alkotnunk valamit. Az egyetlen szépséghiba talán az volt, hogy akril spray-vel tartósítottam a felületet ecsetes lakkozás helyett, ezért az, ahogy az a közeli képeken is látszik, idővel picit felpöttyöződött. Saci néni azóta nyugdíjba ment, Kriszti néni pedig óvodavezető lett, de mindketten azóta is nagy becsben tartják a kis sárgarigóik alkotását. Mi pedig hálás szeretettel gondolunk rájuk.

süti beállítások módosítása